ekologia

W restauracjach, barach oraz innych lokalach gastronomicznych, każdego tygodnia gromadzi się duża ilość zużytego oleju. Z tego powodu ważne jest, aby poddawać go odpowiednim procesom recyklingowym. Prawo polskie nakazuje utylizację oleju, niedopuszczalne jest wylewanie go do kanalizacji, gdyż mogłoby to skutkować zatkaniem rur oraz ich korozją, co w efekcie prowadzić może do uszkodzenia. Profesjonalne firmy, specjalizujące się w tej dziedzinie, oferują odbiór oraz utylizację oleju gastronomicznego w sposób bezpieczny i co ważne, zgodny z prawem.

Rodzaje olejów gastronomicznych poddawanych procesom utylizacji

Właściciele punktów gastronomicznych muszą poddawać recyklingowi następujące oleje: rzepakowe, sojowe, słonecznikowe, kokosowe, ryżowe, palmowe jak i również inne mieszanki tłuszczowe. Oprócz powyższych produktów, recyklingowi trzeba poddać smalec zwierzęcy. Warto wiedzieć, że przedsiębiorstwa oferujące tego typu usługi, przekazują karty przekazania odpadów do firm gastronomicznych. Tego typu dokumentacja poświadcza, że olej został poddany recyklingowi zgodnie z prawem polskim. Wyżej wymienione karty najczęściej przekazywane są w zapisie elektronicznym. Lokale gastronomiczne oddając zużyty olej do utylizacji, wspierają ekologiczne podejście. Obecnie, przy tak dużym wzroście świadomości ekologicznej, każdy właściciel lokalu gastronomicznego wie, że recykling wyeksploatowanych olejów jest sprawą obowiązkową i konieczną, dla dobra ogółu.

Recykling zużytych olejów w restauracjach a kwestie ekologiczne

Zużyty, gastronomiczny olej tężeje w niskich temperaturach, dlatego wlewanie go do rur kanalizacyjnych, mogłoby powodować bardzo niebezpieczne sytuacje. W przypadku, gdyby zużyty olej dostał się na ulicę drogą kanalizacyjną, mógłby niekorzystnie wpłynąć na planetę, faunę oraz florę. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że profesjonalne przedsiębiorstwa coraz częściej wykorzystują wyeksploatowany olej do produkcji biopaliw. Dzięki temu, żaden produkt się nie marnuje i może być ponownie wykorzystany. Przedsiębiorstwa zajmujące się utylizacją, poświadczają o dokonanych procedurach i ewidencji odpadów. Firmy zajmujące się utylizacją olejów, muszą posiadać oficjalne zezwolenia na odbiór, możliwość transportowania tłuszczów w sposób zgodny z polskim prawem. Trafin Oil – zajmujemy się dostawą i recyclingiem olejów gastronomicznych.

Garść przydatnych informacji o utylizacji i transporcie odpadów gastronomicznych

Recykling oleju spożywczego przekłada się bezpośrednio na dbanie o środowisko. Zużyty olej ma działanie kancerogenne, bardzo szkodliwe względem organizmów żywych. Wydziela on nieprzyjemny zapach i w żadnym wypadku nie można go spożywać. Z tego też powodu, zużyty olej restauracyjny, traktowany jest jako odpad. W praktyce wygląda to w ten sposób, że restauratorzy otrzymują beczki, w których przechowywany jest zużyty odpad. Następnie, profesjonalne przedsiębiorstwa zabierają zużyty olej do specjalnych transportów. Lokale gastronomiczne dzięki przekazywaniu odpadu, mogą otrzymać za niego zwrot w postaci wystawionej faktury VAT.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ